Op de Belgische universiteiten en hogescholen geldt al bijna drie maanden code rood. De tweede golf en bijhorende maatregelen wegen bijzonder zwaar op de studenten. Het wordt tijd om hen een perspectief te bieden.
Jongeren en studenten zijn onze toekomst, maar studenten hebben het momenteel heel moeilijk en ze zijn zeer kwetsbaar voor de psychologische neveneffecten van de huidige pandemie.
Uit onderzoek van onze universiteiten blijkt inderdaad dat de huidige situatie van de jongeren in het algemeen zorgwekkend is, zowel wat betreft hun pedagogische en sociale ontwikkeling als hun geestelijke gezondheid in het algemeen.
Verschillende professoren pleiten voor een gecontroleerde en coronaproof heropening van de auditoria bij de start van het tweede semester. Ze lanceerden een petitie die reeds brede steun geniet[1].
Een week eerder pleitten onderzoekers van de expertengroep Psychologie en Corona voor aanpassingen om een minimaal sociaal contact mogelijk te maken voor universiteiten en hogescholen. Hoger onderwijs gebeurt vandaag grotendeels online: “Het is voor een 18-jarige student onbegrijpelijk dat leerlingen in het secundair naar school mogen, wanneer zo zware beperkingen heersen in het hoger onderwijs.”.
Ook de Vlaamse Kinderrechtencommissaris trekt aan de alarmbel. Ze deed dat in een open brief aan het Overlegcomité.
Ze lanceert er een oproep om jongeren als een kwetsbare groep te beschouwen in de verdere aanpak van de crisis. In de maatregelen, in versoepelingen en in de vaccinatiestrategie. Dit is een oproep om ervoor te zorgen dat de doffe blikken weer oplichten, dat jongeren eindelijk kunnen opstaan uit hun opgelegde winterslaap.
Ook de experts van het Gems vragen in hun advies aan het Overlegcomité meer aandacht voor jongeren. Zij pleiten voor financiële steun aan universiteiten en hoge scholen moeten om (tijdelijk) extra studentenpsychologen en sociaal werkers aan te werven. Die universiteiten en hogescholen zouden op hun beurt meer flexibiliteit kunnen bieden in de vereisten om studiepunten te verdienen.
Daarnaast stellen zij voor om financiële hulp aan de studenten te geven. Bijvoorbeeld aan zij die afhankelijk zijn van hun studentenjobs zoals de werkstudenten en het momenteel zonder inkomen moeten stellen.
De Liberale Wereld vindt dat men dit debat dringend moet aangaan, voor de jongeren zelf en voor de toekomst van onze samenleving, zodat hun sociale omgeving en hun schoolomgeving zoveel mogelijk worden behouden en/of hersteld, uiteraard gebruik makend van een integraal wetenschappelijk protocol wat betreft risicobeheer en resultaatopvolging.
Carlo Van Grootel & Sebastien Dewailly voor De Liberale Wereld
[1] De petitie is hier terug te vinden: https://covidrationnel.be/2021/01/19/plaidoyer/